Aanbieden van woonst (kamer of huis)

Burgers of organisaties die hulp willen bieden door tijdelijk een kamer of dergelijke aan te bieden melden dit dan ook best aan hun gemeente.

Lokale besturen zullen in eerste instantie gevraagd worden om de opvang te doen van Oekraïners die in België aankomen en dus zullen kunnen genieten van het automatisch beschermingsstatuut. De gemeentes werden normaal vandaag bevraagd door de gouverneurs om de capaciteit die zij kunnen voorzien tegen woensdag door te geven. 

  • Ons land stuurt humanitaire goederen en medisch materiaal in grote militaire konvooien (medisch materiaal van België is reeds in handen van de Oekraïne, minister Kitir heeft 3 miljoen EUR vrijgemaakt voor humanitaire hulp).
  • De buurlanden van Oekraïne, zoals Polen, hebben massaal ingezameld (zelfs meer dan het aantal vluchtelingen momenteel). Er komt hen op dat vlak dus niets tekort (sorry voor deze ongelukkige uitdrukking gezien de situatie).
  • Best om hulp en opvang aan te bieden bij aankomst in België. Hier gaan we zeker nood hebben aan Belgische solidariteit.
  • Het heeft weinig zin om nu kleren en speelgoed bv. naar Polen te sturen.