Gezondheidsraad

Gezondheidsraad

De verpleegster woont in Tăut en regelt niet alleen het dagelijks werk in het dispensarium, ze doet er ook vele huisbezoeken. De dokter vertoeft slechts een derde van zijn tijd in Tăut.

Gelet op het harde werk en de omstandigheden zijn beide functies onderbetaald en kent men er een sterk verloop van dokters en verpleegsters. Om dit tegen te gaan, geven we financiële steun aan deze beide personen. En met resultaat: deze mensen blijven nu gemiddeld vijf jaar werkzaam in Tăut, tegenover vroeger maar enkele maanden.

Echter een beter systeem dringt zich op.

In de zomer van 2009 zijn we het initiatief van andere Roemeniecomite’s gevolgd en hebben we in Taut voorgesteld om ook een gezondheidsraad (in ’t Roemeens een Conceil Local Sanitata of CLS) op te richten. We vonden vrijwel onmiddellijk een aantal mensen die dit initiatief wensen op te zetten. Maria, Imre, Savetuta Todinca, Laci, Crina Puie en Dorel hebben elk een of meerdere cursussen of workshops gevolgd, die het ADR en FDAAM hebben opgezet.

Op 8 en 9 mei 2010 reisden Laci en Todinca voor het eerst naar Viscri om een workshop bij te wonen waar aan de vrijwilligers, zorgverstrekkers en vertegenwoordigers van locale besturen de initiatieven CLS en ADAM werden toegelicht. Meer informatie over FDAAM, CLS en ADAM vind je hier. Beide personen waren erg enthousiast en hebben de burgemeester en de dokter gecontacteerd.

In de zomer van 2010 hebben we in Tăut een eerste workshop opgezet die geleid werd door Ramona Sinca. Er werd een analyse gemaakt en een beeld gevormd van de meest voorkomende ziektes. Zwaarlijvigheid, Diabetes en hartkwalen waren de top drie.

Dit leidde al snel tot een eerste informatievergadering over diabetes voor de inwoners van Tăut.

Op 4 en 5 november 2010 waren Vasile Bota, Mrs. Crina Puie en Mr. Teodor Buibas aanwezig op het forum Romania-Begie in Arad waar ze een training voor mensen betrokken bij het gezondheidsproject volgden. Ze namen actief deel aan de werkzaamheden, wisselden informatie uit en deden aan netwerking.

De Tăutenaren zijn klaar om de gezondheidsraad gestalte te geven.